Inred med konst

Inred med konst

Att inreda sitt hem med konst är att skapa en personlig plats att trivas i. Det första man tänker på är kanske tavlor men konst är så mycket mer, och lägger man ner energi på inredningen med konstnärliga detaljer kommer man uppleva en stor skillnad. Här får du några tips på vad du kan tänka på när du ska inreda med konst i ditt hem.

putto child angel statue of ceramic with flaking white paint

Utgå från tavlorna

Ett tips kan vara att man letar efter konst i form av tavlor, med motiv och färger som man trivs med och som lyfter fram den känslan man vill ha i rummet och hemmet. Utgå sedan från tavlorna när du fortsätter att inreda i hemmet. Du kan exempelvis jobba med tavlornas färger och inreda med möbler, textilier och annan inredning som har de färgerna i sig. Det ger ett lugn för ögat och en snygg helhet. Ibland är det snyggt med en tavla som utmärker sig lite extra på en central plats i hemmet medan andra rum kan få ett lyft med en trevlig tavelvägg. Om man har ett rum som står i solljus större delen av dagen kan det vara smart att investera i markiser. Ska du köpa markiser i Stockholm är utbudet stort och du hittar lätt det du söker.

Övrig konst

Det finns som sagt så mycket mer i konstvärlden att smycka sitt hem med, förutom tavlor. Skulpturer är ett exempel. Till skillnad från en bild är skulpturen ett tredimensionellt konstverk och kan föreställa egentligen vad som helst. Skulpturen ger, till skillnad mot tavlan, mer volym på den plats och i det rum den pryder. De vanligaste materialen att skapa skulpturer av är trä, sten, glas, metall, textil, lera eller mjuka metaller. Man har tillverkat skulpturer sedan urminnestider och förr var det mer vanligt att skulpturerna fyllde religiösa syften än konst, även om det förekom.

Skulpturer kan delas in i flera olika typer, eller kategorier. Exempel på det är fristående skulpturer, reliefer, platsspecifika skulpturer och funna objekt. Mängder av skulpturer och annan konst har hittats vid arkeologiska utgrävningar.

Reply