Konstnärer som blev kända efter sin död

Många av vår tids stora konstnärer som idag är en självklar del av konsthistorien var inte lika uppskattade under sin livstid. Vincent Van Gogh är ett bra exempel. Som mestadels expressionistisk konstnär i Europa hade han en relativt anonym karriär, han flyttade runt i Europa och bodde bitvis i sin ateljé. Idag är han en av de bäst säljande konstnärer som finns och hans världsberömmelse går inte att bestrida. Han föddes i Nederländerna i mitten av 1800-talet där han efter en stilla uppväxt flyttade till Haag för att jobba på en konstfirma.

En av de dyraste konstnärerna idag

748px-Henri_de_Toulouse-Lautrec_056Konstnärens ”Portrait of Dr. Gachetr” har sålts till en privat samlare för extrema 149.5 miljoner dollar, över en miljard kronor. Det är den sjätte dyraste tavlan såld någonsin. Men han har många kända alster, en tavla värd att nämnas är ”Potatisätarna” som är från hans yngre politiska år då hans tavlor främst skildrade bondeliv och andra proletära ämnen. Allt eftersom han flyttade runt Europa ändras dock hans influenser till tavlor av en bredare repertoar och han är otroligt känd för sina fina solrostavlor. På internet har en invånare blivit internetkändis för att han anses vara otrolig lik Van Gogh. Amerikanen Robert Reynolds misstas ofta för den avlidne Van Gogh, han säger själv att likheten gjorde sig gällande sen han sparade ut skägg, som har samma röda nyans som den kända målarens. Det som är otroligt intressant med Van Gogh är att det finns brevväxling mellan honom och hans bror under i princip hela konstnärens liv. En unik möjlighet att följa med på en intim resa i den holländska konstnärens liv.

Ett spännande livsöde

Absinthe-glassDet är en intressant resa att följa Van Gogh genom hans spännande liv. Från hans unga år då han utvecklades som artist hela vägen till den händelse som är en av vår tids stora historier, när han skar av sig sitt öra. Eller åtminstone en tredjedel av sitt öra. Efter ett bråk med en vän tog han helt sonika sin rakkniv och skar av sig örat, slog in det som present och levererade paketet till en prostituerad. Varpå polisen tillkallades och det gjordes en mental undersökning på honom. Mycket tyder på att episoden var starkt påverkad av ett betydande intag av Absint, en mycket stark grön alkoholdryck som tidigare kunde innehålla ämnen som idag är narkotikaklassade. Absint kunde ha en mild hallucinogen effekt som eventuellt ytterligare förstärkte verkningarna av den 80-procentiga monstergröna alkoholdrycken och inspirerade konstnären att skära av sig sitt öra. SR hyllar konstnären på hans födelsedag med ett specialprogram till hans ära.