Från skiss till färdigt konstverk

Har du en idé om en målning du vill genomföra? För att det ska bli bra behöver du arbeta stegvis och planerat. Du behöver börja med en skiss och jobba dig fram till något som blir mer och mer klart.

Skissen

En skiss kan göras och göras om flera gånger. Det här är något även de stora mästarna gjort innan de målat sina konstverk. Det du behöver är en stor bibba papper och bra pennor. Vi rekommenderar blyerts för att det ska vara lätt att sudda och flytta detaljer i skissen från ett ställe till ett annat. Köp blyertspennor styckvis eller i färdiga set, du kommer behöva flera och gärna i olika tjocklek.

Påbörja konstverket

När du är nöjd med skissen är det dags att påbörja den riktiga tavlan. Utgå från skissen, använd gärna dina blyertspennor för att markera upp på duken var och hur du ska måla. För att bli bra på att måla behöver du måla mycket, mängdträning är viktigt även om du har en bra skiss att utgå ifrån.

Finputsa detaljerna

En skiss och en bra idé är grunden för all bra konst. Men var inte rädd för att förändra konstverket längs vägen. Kanske hittar du en ny detalj att lägga till, eller bestämmer dig för att ändra färg på något. Var inte rädd för att experimentera, men gör det med förstånd. Om du får en ny tanke kan det vara klokt att låta penseln vila och istället gå tillbaka till skissbordet för att med blyerts och enkla vattenfärger testa om det verkligen funkar ”på riktigt”.