Konstutbildningar

Konstutbildningar

Konst har funnits i alla tider. Långt innan människan levde i ett civiliserat samhälle har man ägnat sig åt konst av olika slag och med olika syfte. Idag används konst kanske främst som ett kulturellt inslag och en njutning, men man använder även konst i exempelvis terapeutiskt syfte. Man kan dessutom välja att utbilda sig i konstens tecken och det finns flera olika förgreningar. Strukturerade utbildningar inom konst har funnits sedan 1700-talet i Sverige, medan Europa erbjöd detsamma redan ett par hundra år tidigare.

Students in an art class

Konstutbildningar i Sverige

En konstskola är en verksamhet där man utbildar yrkespersoner inom någon konstform. 1563 startade den första organiserade konstutbildningen i Europa och platsen var italienska Florens. I Sverige kom den första konstnärsutbildningen 1735 och den upprättades i Stockholm då man skulle påbörja återuppbyggnaden av Kungliga Slottet som brunnit ner. Konstnärer har dock funnits i alla tider och särskilt från antikens Grekland och framåt var det vanligt med både konstnärer och skulptörer. Välbärgade personer ville ofta bli avbildade och idrottsmännen fick skulpturer skapade efter sig.

I Sverige finns flera olika typer av konstutbildningar. Förutom en lång rad förberedande konstskolor finns flera konsthögskolor som man kan söka in till. Några exempel på dessa är Konsthögskolan i Umeå och Designhögskolan i Umeå, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Konsthögskolan i Malmö, Akademin Valand vid Göteborgs Universitet och Beckmans Designhögskola i Stockholm, vilken är en privat högskola. Det finns även möjlighet att gå konstutbildning på distans.

Vad ingår i en konstutbildning?

En konstutbildning kan vara helt olik en annan. Det finns en mängd olika inriktningar, exempelvis bild och formgivning eller måleri och skulptering. Yrken som ingår i konstutbildningarna och utbildningarna i sig är mycket kreativa. Även om möjligheterna att utvecklas är stora finns det även utmaningar med utbildningarna och yrkesvalen.

Beroende på vad man går för utbildning kanske man inte kan räkna med att få ett arbete relaterat till sin utbildning i direkt anslutning till sin examen. Det kan dock vara värt väntan för den intresserade och utbildningen är ofta otroligt utvecklande för studenten. Det är dessutom viktigt att föra kulturarvet vidare.

Reply