Moderna konstnärer

Är du intresserad av konst och allt vad det innebär? Människan har sysslat med konst sedan urminnes tider och fortsätter att utvecklas i takt med att både teknologi och kreativitet tar enorma steg framåt. När man pratar om moderna konstnärer kan man referera till antingen konstnärer som är aktuella under 2010-talet eller artister som bidragit till den strömning inom konsten som man brukar kalla för modern konst. Inriktningen brukar började någonstans på 1860 och slutade runt 1970. Modern konst innefattar även en viss typ av filosofi som var gemensamt för genren.

iStock_000080164885_SmallModern konst genom åren

När man pratar om artister som är aktuella nu brukar man istället använda attributet samtida konstnär eller nutida konstnär. Den moderna konsten startades av artister som Paul Gauguin, Paul Cézanne och Vincent van Gogh. Även Georges Seurat, Édouard Manet och Henri de Toulouse-Lautrec räknas som nyckelpersoner under starten av rörelsen. År 1863 brukar användas flitigast när man pratar om den moderna konstens födelse. Det var det året som Manet avslutade sitt konstverk Le déjeuner sur l’herbe, Frukost i det gröna. Tavlan orsakade stor uppståndelse när den visades upp i Salon des Refusés och det var många som hade svårt att ta till sig motivet som skildrade nakna kvinnor och påklädda män. Något som också skapade uppståndelse var att kvinnorna inte porträtterades som gudinnor utan mer som vanliga människor. Konstverket finns idag i Musée d’Orsay. Är du intresserad av att utöka din samling och börja köpa konst? Låna pengar genom Advisa.

Utveckling av modern konst

I början av 1900-talet var det en rad av sub-genren som växte fram ur den moderna konstens grojord. Bland de mest populära stilarna hittade man bland annat kubism, futurism och fauvism. Innan det första världskriget bröt ut var strömningen mycket framgångsrik och lade grunden till vidare strömningar som surrealismen. Man brukar säga att första världskriget momentärt stoppade den moderna konsten och istället startade en våg av anti-konst, till exempel Dada, och den tidigare nämnda surrealismen. Det var först efter att andra världskriget var slut som den moderna konsten återupplivades, denna gång i USA. Under 50- och 60- skapades flera nya trender som tänjde på gränserna och fick folk att tänka om när det kom till konst. I slutet av 70-talet började man prata om den målade konstens död, i och med att foto och installationer blev allt mer förekommande på utställningar. Konsten kommer dock alltid att fortsätta utvecklas och numera kan du få ta i populär marinkonst med några enkla klick.