Pablo Picasso – en banbrytande konstnär

 

Ingen konstnär lär ha haft ett lika brett genomslag som Pablo Picasso. Han är närmast unik i avseendet att han har lyckats vinna uppskattning hos både konstvetare och allmänheten. Även hos människor utan någon närmare kunskap om konst eller dess historia väcker Picassos namn respekt. Med en imponerande produktiv karriär som sträckte sig över ett halvt sekel har Pablo Picasso blivit den moderna konstens mest prominenta storhet. Efter hans död har Picassos anseende bara fortsatt att växa och hans verk är än idag bland de mest eftertraktade hos konstsamlare och museer. Hans tavlor, litografier och skulpturer säljs regelbundet för miljontals dollar hos olika auktionshus runt om i världen.

675px-kvinnohuvud1-hstdPablo Picasso föddes sent 1800-tal i Malaga på den andalusiska kusten och växte upp i ett hem som präglades av konst och kreativitet. Hans far var professor i konst och kunde därmed ge Pablo en första smak av den världen i en tidig ålder. Pablo Picasso visade också mycket tidigt att han hade en exceptionell talang för estetik. Det sägs att fadern insåg att Pablo redan som 13-åring hade passerat honom i fråga om skicklighet – och även om det kan vara en skröna säger det en del om hur högt ansedd Pablo var som barn.

Picassos stora kreativa period skulle komma under första hälften av 1900-talet. Han valde att flytta till Paris, som under den tidpunkten var hela Europas konstnärliga huvudstad. Picassos tidiga karriär brukar ibland delas upp enligt olika färger som han var djupt influerad av. Under den blå perioden använde sig Picasso av olika nyanser av blått för att därefter gå vidare till en rosa period. Hela tiden var hans skarpa blick närvarande för att fånga upp subtila detaljer som gav tavlorna dess extraordinära kvalitet. Picassos senare period var istället kubismen som skulle bli hans verkligt stora arv. Genom att arbeta nyskapande med former lyckades han göra en syntes av tidigare stilar och bli en originell konstnär i dess rätta bemärkelse.

Få har råd att hänga en äkta Picasso-tavla på väggen, men det finns andra sätt att njuta av konst hemma. Ett alternativ är att köpa en fototapet med valfritt motiv av Picasso för att ge ditt rum ett lyft.