Textil konst

Många begränsar sig till målningar och skulpturer när de tänker på konst. Det är lite synd eftersom det finns en uppsjö av konstnärliga uttryck som är spännande, vackra och tankeväckande i andra material. Bland dem hittar vi till exempel textil konst. Textil konst kan vara många olika saker som vävnader, stickningar och textila skulpturer. I den här texten ska vi titta in i den textila konstens värld och lära oss mer. Vem vet, kanske blir du själv sugen på att skapa dina egna textila konstverk? Det behöver faktiskt inte vara så svårt.

Kända textila konstnärer

Om du någon gång sett plenisalen i riksdagen i verkligheten eller på tv, så har du säkert också sett den stora vävnaden som hänger på väggen där. Den heter ”Minne av ett landskap” och konstnären bakom den är en av våra mest kända textilkonstnärer, Elisabet Hasselberg Olsson. En annan känd textilkonstnär är Sandra Ikse. verken av Sandra Ikse handlade ofta om djup sorg och existentiell vånda och är också framställda med vävteknik. Ett tredje känt namn är Maud Fredin Fredholm. Även om kläder och mode var området hon verkade inom brukar hon benämnas som en av våra största textilkonstnärer. I hennes design ser man bland annat starka färger och spännande mönster.

Skapa egen textilkonst

Känner du dig själv sugen på att uttrycka dig med hjälp av textil? Då kan tovning vara en bra början. Med hjälp av ull, vatten, såpa och lite tålamod är det inte speciellt svårt att skapa sina egna figurer och skulpturer. Att väva i ram är också ett roligt och enkelt sätt att börja. Om du väver på fri hand och inte använder dig av någon förlaga kan du själv välja färger och mönster på ett kreativt sätt. Precis som Maud Fredin Fredholm kan även du uttrycka dig med dina kläder. Om du inte är så van vid symaskin kan du till exempel skapa egna applikationer och fästa på dina plagg för att göra dem mer personliga.