Ljussättning av skulpturer

Skulpturer är fantastiska konstobjekt med sin tredimensionalitet. De kan betraktas ur olika vinklar, de går att känna på och de skapar också vackra skuggeffekter i rätt typ av ljus. För att framhäva skönheten hos skulpturer kan ljussättning vara en bra sak att arbeta på.

Oavsett om du har en mindre skulpturpark i trädgården eller en liten figurin i vardagsrummet behövs det ljus för att lyfta fram och visa föremålet på bästa sätt. Inomhus är spotlights utmärkta för att belysa skulpturer. I utställningslokaler brukar det finnas skenor i taket med mängder av spotlights som kan riktas åt olika håll. Prova att belysa skulpturen både direkt och indirekt. Till exempel kan du rikta ljuset mot väggen bakom eller bredvid skulpturen för att få en annorlunda effekt. Det går också att rikta flera ljuskällor mot samma objekt. Experimentera med ljussättningen, se hur skuggorna faller på föremålet och hur olika egenskaper såsom färg och form påverkas.

I trädgården får man arbeta med utomhusbelysning som är särskilt anpassad för att klara av ett fuktigt och kallt klimat. Leta på byggvaruhusen efter lämplig utebelysning som kan passa in i trädgården. För fritt stående skulpturer kan det vara lämpligt med exempelvis en vägglampa som går att rikta, eller trädgårdsspotlights som kan placeras i träd eller i andra närliggande monteringspunkter. I trädgården kan mörkret på kvällar och nätter utnyttjas för att ge en storlagen konstupplevelse. Upplysta skulpturer i kolsvart mörker får kraftiga skuggor som kan förstärka uttrycket i konstverket. En rejäl strålkastare ger ordentligt med ljus till stora skulpturer nattetid. Ett lite mer dämpat alternativ är solcellslampor i olika former. Fördelen med dem är att du slipper alla kablar och kan få en stilren ljusinstallation med fri placering och mjuka skuggor.