Att förstå konceptuell konst

Konceptkonst eller konceptuell konst har sitt ursprung från början av 1900-talet till 1960-talet med stora namn som Marcel Duchamp och Joseph Beuys. Konceptuell konst har fortsatt att utvecklas fram till våra dagar och är den konstform som dominerar den samtida konstscenen, exempelvis på Venedigbiennalen varje år.

Rötter i dadaismen

Konceptkonst som begrepp kom av den amerikanske konstnären Henry Flynt i början av 1960-talet.

Det var ett begrepp som redan från början skulle innefatta flera grenar av den traditionella konsten. Här stod själva idén kring att skapa ett konstverk där tydliga rötter till avantgardistiska rörelser fanns, såsom dadaism och fluxus. I början mötte dessa konstformer väldigt hårt motstånd då många ansåg att det inte var riktig konst. Det här är samma sak som skedde med det abstrakta måleriet, exempelvis måleriet hos Pablo Picasso och hans kollegor. Idag har många människor abstrakta målningar i sina hem och även på häftiga tapeter från exempelvis inredningssidan Familjetapeter och de stora byggvaruhusen säljer till och med kakel som har abstrakta mönster. Det tar med andra ord en stund för de flesta att vänja sig vid någonting nytt.

Vad är konst egentligen?

Kanske vill mycket av den konceptuella konsten lyfta frågan om vad konst egentligen är. För de flesta människor spelar detta mindre roll, blir man berörd av ett verk så blir man. Konst har fascinerat i vårt samhälle under hundratals år och utvecklas i takt med att samhället utvecklas. Till en stor grad återspeglar konsten vilka vi är och det roliga är att det verkar finnas något för alla smaker. Från moderna målare till samtida konceptkonstnärer. För att gå tillbaka till grundfrågan i denna text, hur man ska förstå konceptuell konst, måste man börja med sig själv. Förmodligen är det bästa sättet att närma sig konceptuella konstverk, att faktiskt skaffa sig erfarenhet av dem genom att besöka en mängd utställningar och prata med andra besökare om verken.